Carlijn's kookboek

Voor de appelstrudel:  Voor de vanillesaus
4 vellen filodeeg 250 ml melk
3 appelen 250 ml slagroom
50 gr rozijnen 1 vanillestokje
40 gr gehakte Pecannoten 1 tl maizena
1 el kokos suiker 2 eieren
2 tl kaneel 50 gram kokos suiker
Olijfolie  
Beetje honing  Evt (kaneel) ijs

 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Schil de appels en snij deze in stukjes.

Doe ze in een kom en voeg de rozijnen, de pecannoten, de suiker en de kaneel toe en meng het geheel even door elkaar.

Neem een vel filodeeg en besrpenkel deze met olijfolie. Verdeel de olie met een kwastje over het filodeeg en leg een volgend vel er op.

Ga zo door totdat je 4 lagen filodeeg hebt.

Verdeel de appel vulling overt het midden van het deeg.

Vouw de buitenkanten naar binnen. Vouw eerst de ene helft van het deeg over de vulling en haal vervolgens de andere helft naar je toe.

Bak de appelstrüdel in ongeveer 20 minuten af in de oven. Maak ondertussen de vanillesaus

 Schenk de melk en de slagroom in een pan met een dikke bodem. Snijd een vanillestokje in de lengte open en schraap met een scherp mesje het vanillemerg eruit. Breng het melkmengsel met vanillemerg en -stokje aan de kook en laat het 10 minuten op laag vuur doorkoken.

Los in een kommetje de maizena op in enkele druppels water. Scheid de eidooiers van de eiwitten (het eiwit wordt verder niet gebruikt).

Klop in een grote kom de eidooiers met de maizena en de suiker schuimig, totdat het mengsel bleek en romig wordt.

Schenk al roerend een scheut van de hete melk bij het eiermengsel. Klop het geheel goed door en schenk het eiermengsel vervolgens in de pan met de hete melk. 4. Schenk al roerend een scheut van de hete melk bij het eiermengsel. Klop het geheel goed door en schenk het eiermengsel vervolgens in de pan met de hete melk.

Verwarm de saus al roerend met een houten lepel tot de saus gebonden wordt. De saus blijft dan hangen aan de achterkant van de lepel en een erin getrokken streep blijft zichtbaar.

Vanillesaus is een klassieker bij (warme) appeltaart en ook erg lekker bij desserts als ijs en chocoladepudding of -mousse.

Tip:

Als de saus maar niet te heet wordt (meer dan 70 graden). Dan gaat hij schiften en worden het stukjes roerei.

 

Serveer een plak (iets afgekoelde) appelstrudel met vanillesaus en evt wat (kaneel) ijs