Carlijn's kookboek

Biscuit deeg en aangevette slagroom

Ingrediënten

1 ei (M)

4 ei (M)

 

1 ei (M)

4 ei (M)

30g suiker

120g suiker

 

30g suiker

120g suiker

30g bloem

120g bloem

 

20g bloem

80g bloem

snufje zout

snufje zout

 

10g cacao

40g cacao

 

Aangevette slagroom: 

250 ml slagroom

250 gr mascarpone

Suiker naar smaak

 

 

snufje zout

snufje zout

 

Reken de ingrediënten uit per ei. Voor een springvorm van 24cm heb je ruim voldoende aan 5 eieren, dus 150 gr suiker en 150 gr bloemOm te berekenen hoeveel beslag je nodig hebt: vul je vorm met water en meet hoeveel erin gaat. Voor elke halve liter neem je 1 ei.

Werkwijze

  • Leg de eieren (kan ook vanuit de koelkast) in een kom met heet water. Ga ondertussen alle andere spullen klaarzetten. Controleer tussendoor of het water nog goed warm is, als het heel erg is afgekoeld doe je opnieuw heet water in de kom met eieren.
  • Doe de eieren, zout en suiker in een beslagkom en flink mixen. Het ligt aan de (hoogste)snelheid van je mixer hoe lang je moet mixen. De eiermix moet er uiteindelijk heel licht geel uit komen te zien en als lobbige slagroom aanvoelen. Zorg er tijdens het mixen voor dat de gardes niet helemaal onder het ei staan, want dan komt er geen lucht in je beslag. Dus bij grote hoeveelheden kun je dan beter in 2 delen mixen.
  • Na het mixen voeg je de gezeefde bloem met kleine beetjes tegelijk toe. Gebruik hiervoor GEEN mixer, maar schep het met bv. een spatel door je beslag.
  • Schep je beslag in de vorm (ik gebruik altijd bakpapier voor een mooi strak resultaat). Zet het meteen in de voorverwarmde oven. Ik heb een heteluchtoven en bak op 180 graden.

Baktijd:

2/3 eieren: 30min.
3-6 eieren: 40min.
7-10 eieren: 50 min.

Aangevette slagroom;

Slagroom beetje stijf kloppen

Mascarpone losroeren en toevoegen.

Suiker toevoegen naar smaak

Opkloppen tot stijf

Variaties:

- 0,5 eetlepel speculaaskruiden op 2 eieren toevoegen.
- 1/3 deel van de bloem vervangen door cacao.
- Vervang de helft van de bloem door maizena voor een fijner resultaat.