Kwarktaart
Deeg:
50 gram boter
50 gram basterdsuiker
100 gram zelfreizend bakmeel
1/2 ei
Kwarkvulling:
500 gram kwark (naturel of met een smaakje)
6 blaadjes gelatine
100 ml volle melk
200 ml slagroom liefst 35% vet
Suiker naar smaak; ik gebruikte 75 gram
4 zakjes vanillesuiker
Meng de ingredienten samen voor de bodem tot een samenhangend deeg. Rol het uit tot een lap van 24 cm (ong 3-5 mm dik) en leg deze in een met bakpapier beklede springvorm. Bak de bodem 30 min op 170 graden.
Week de gelatine minimaal 15 minuten in koud water. Bekleed de springvorm eventueel met acetaatfolie voor een strakke zijkant (vet de vorm eerst in zodat het folie aan de zijkant plakt)
Verwarm de melk en roer hier de uitgeknepen gelatine door. Laat het afkoelen. Klop ondertussen de slagroom bijna stijf en klop de kwark kort los om het vervolgens bij de slagroom toe te voegen. Roer de suiker, citroenrasp en de melk hier doorheen. Proef of je het zoet genoeg vindt; voeg eventueel nog wat suiker toe. Stort de kwarkvulling op de bodem en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Voor decoratie kan je mandarijnpartjes erop of door de vulling doen. Ook aardbeien doormidden gesneden tegen de zijkant (voordat de vulling is gestort) geeft een mooi resultaat. Gebruik in plaats van citroenrasp andere smaakmakers of kwark met een smaak