Boterkoek
185 - 375 gr bloem
170 - 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
135 - 270 gr witte basterdsuiker
1/8 - ¼ tl zout
1/4 - ½ vanillestokje, merg en/of ½ citroen, rasp
1 ei, losgeklopt
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vorm van 20 bij 20 centimeter (of doorsnee 22 cm) in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Doe alle ingrediënten (behalve het ei) in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de boterkoek 30 tot 40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.
Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.