vlaai
250 gr bloem
5 gr gedroogde gist
½ tl zout
40 gr boter, op kamertemperatuur
30 gr suiker
½ ei
100 ml melk, lauwwarm
Eventueel kruimellaag:
75g gewone suiker
100g boter
140g bloem
1 zakje vanille suiker / snufje kaneel / citroenrasp
Meng de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel en kneed dit minimaal 10 minuten door. Maak van het deeg een bal, doe deze in een kom en laat het afgedekt met plasticfolie op een warme plaats 1 uur rijzen.
Vet een vlaaivorm met een doorsnede van 28 centimeter en een hoogte van 3 centimeter in met boter. Kneed het deeg nog kort door en rol het dan op een bebloemd werkblad uit tot een ronde lap, die ruim over de vlaaivorm past. Bekleed de vorm met het deeg en zorg dat het overal goed aansluit. Verwijder het overhangende deeg door met een deegroller over de vorm te rollen of met behulp van een mes.
Doe de vulling in de vorm en dek deze eventueel af met extra deeg of kruimels*. Bak de vlaai, afhankelijk van de vulling, 25 minuten in een voorverwarmde oven van 220 °C. Laat de vlaai na het bakken een half uur afkoelen in de vorm en schuif hem vervolgens op een rooster om zo verder af te koelen.
*Kruimlaag: doe alle ingredienten in de kom en meng deze kort met de hand of machine door elkaar. Zorg dat het deeg niet te lang kneed/warm wordt, anders verdwijnen de kruimels (wordt het een samenhangend deeg)
variatie's / vullingen:
- https://www.mijnreceptenboek.nl/recept/taart_en_gebak/custard-kruimelvlaai-17623.html *Andere smaken vla kan ook, denk aan: koffievla of citroenvla.
- appels in kleine stukjes met krenten en noten en evt geleisuiker
- abrikozenmoes
- kersenmoes