Pavlova met appel en kaneelkwark
Pavlova:
4 eiwitten
200 gram kristal suiker
Kaneelkwark:
200 gram magere kwark
125 gram slagroom
30 gram suiker
1 el kaneelpoeder
1 blaadje gelatine
Karamelsaus:
120 gram warme boter
150 gram suiker
125 gram slagroom
50 gram amandelen in stukjes
1 appel (granny smith bv)
Voorbereiding (1 dag van te voren):
Zorg dat de beslagkom en gardes schoon en vetvrij zijn.
Klop de eiwitten stijf en voeg tijdens het kloppen langzaam de 200 gram suiker toe.
Doe de eiwitschuim in een spuitzak en spuit op een met bakpapier beklede bakplaat 4 cirkels van ong 10 cm doorsnee. Spuit vervolgens een rondje op de cirkels van ong 3 cm hoog zodat er een bak van eiwitschuim ontstaat. Spuit eventueel overgebleven eiwitschuim als dotten of maak een extra bakje
Droog het eiwit in een oven op 140 graden 1.5 uur. Bewaren in een afgesloten oven of lucht dichte zak. (Let op ze zijn erg fragiel!)
Week de gelatine in koud water.
Klop de 125 gram slagroom met 30 gram suiker en 1/2 el kaneel (dit is naar smaak en kan op het einde ook nog extra toegevoegd worden) lobbig.
Pak 1 eetlepel van de kwarm en verwarm deze op laag vuur met de gelatine. Meng ondertussen de slagroom met de kwark en proef of er nog extra kaneel bij mag. Meng als laatste de opgeloste gelatine door de kwark.
Doe de kaneelkwark in een spuitzak en min 3 uur opstijven in de koelkast.
Laat 150 gram suiker in een hoge pan smelten totdat deze begint te karameliseren (Let op dit gaat erg snel!) Hou de pan in beweging, maar roer niet met een lepel erin. Voeg 120 gram boter toe en roer totdat ze opgelost zijn. Voeg vervolgens de 125 gram slagroom toe (pas op, dit kan erg hard bubbellen en is erg heet!) Laat even doorkoken en proef voorzichtig of hij goed smaakt.
Vlak voor serveren:
Toast de amandelen kort in een droge pan
Snij de appel in dunne schijfjes en besprenkel eventueel met citroensap
Plaats een eiwit bakje op een schotel en spuit de kaneelkwark in het bakje.
Steek de appel in de kaneelkwark zodat deze gedeeltelijk erboven uit steekt
Decoreer met wat karamelsaus en stukjes noot.