creme catalana
• 500 ml volle melk
• 1 vanillestokje
• rasp van ½ sinaasappel
• rasp van ½ citroen
• ½ kaneelstokje
• 4 eidooiers
• 55 g fijne kristalsuiker, plus suiker om te branden
• 8 g maizena
Zet een steelpan op middelhoog vuur en schenk de melk erin. Splijt het vanillestokje en doe het merg en het stokje in de pan. Voeg de sinaasappel- en citroen schillen toe plus het kaneelstokje. Breng de melk langzaam aan de kook, draai het vuur uit en neem de pan van het vuur. Laat de smaken ongeveer 15 minuten intrekken.
Doe 4 eigelen in een schaaltje.
Voeg de suiker toe en klop op. Zo zijn eigeel en suiker goed met elkaar vermengd
Voeg de maizena toe. Klop goed door, zodat er geen klontjes maizena achterblijven.
Haal het vanille stokje en het kaneelstokje uit de melk.
Pak een paar eetlepels warme melk. Voeg dit toe aan het koude eigeelmengsel. Roer dit even door.
Gooi nu het eigeelmengsel door de melk en roer goed door.
Zet het pannetje terug op laag vuur en goed kloppen met de garde
Niet laten koken! Blijf goed kloppen
Na 5-10 minuten begint het mengsel dikker te worden
Als het mengsel dikker is, kan de pan van het vuur
Giet het mengsel in vier kleine schaaltjes en dek elk schaaltje af met wat huishoudfolie of bakpapier (zodat er geen velletje op komt)
Het moet nu minimaal 2 uur opstijven in de koelkast
Haal de schaaltjes uit de koelkast en verwijder het folie.
Verdeel gelijkmatig suiker over de schaaltjes en brand de suiker met een brander (of onder een 160 graden grill)