Carlijn's kookboek

Mokka taart

125 gram Cafe Noir koekjes

85 gram boter

1 vanille stokje

125 milliliter melk

1 eidooiers

24 gram fijne kristalsuiker

10 gram maizena

150 gram ongezouten roomboter

50 gram poedersuiker

20 milliliter espresso

0.5 theelepel espressopoeder

12 gram bruine basterdsuiker

 

Neem een steelpan en giet hier 100 milliliter melk in. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg en het uitgeschraapte stokje in het pannetje. Breng aan de kook.

Neem een kom en meng hier de overige 25 milliliter melk, de eidooier en de suiker in door elkaar met een garde. Klop als laatste de maizena erdoor heen en meng tot het glad is

Wanneer de melk kookt kun je het vanillestokje verwijderen. Neem het pannetje van het vuur en giet de helft (terwijl je blijft roeren) over het suiker-eimengsel en roer goed door.

Zet het pannetje weer op laag vuur en giet het mengsel nu weer terug bij de resterende melk in het pannetje. Breng het weer aan de kook en blijf goed roeren, het mengsel zal nu in gaan dikken. Dit duurt een aantal minuten.

Wanneer de room de juiste dikte heeft bereikt giet je de banketbakkersroom in een schaaltje en dek af met vershoudfolie (die de room raakt), zo ontstaan er geen vellen op de room. Zet de banketbakkersroom tot gebruik in de koelkast.

Bekleed de bodem van de springvorm van 16 cm met bakpapier en vet de rand dun in.

Maal in de keukenmachine de koekjes fijn. Smelt de boter en roer dit door de koekkruimels. Verdeel de kruimels gelijkmatig over de bodem van de bakvorm en druk het goed aan bv met de onderkant van een glas. Zet de koekjesbodem tot gebruik in de koelkast.

Neem een kom en mix hier de boter met het poedersuiker en espressopoeder luchtig en romig in. Mix vervolgens de banketbakkersroom er doorheen tot het een gladde massa is geworden.

Verspreid de mokkacreme over de koekjes bodem en laat minimaal een uur opstijven in de koelkast. Decoreer eventueel met pure chocolade strepen en een paar koffie noir koekjes