Carlijn's kookboek

mokka bavarois taart

Wener bodem: 
300 gram bloem
200 gram boter
100 gram suiker
1 ei
2 eiwitten

mokka bavarois: 
2 dl volle melk
2 zakjes oploskoffie
1 tl cacaopoeder
4 eierdooiers
2 eiwitten
125 g kristalsuiker
4 witte gelatineblaadjes
2,5 dl slagroom


Chocolade glanslaag: 
125 g pure chocolade in kleine stukjes
150 ml room
1 zakje espresso oploskoffie

mokkaboontjes voor garnering

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden
Meng de koude boter, suiker, bloem en eieren snel met de hand of met de machine tot een kruimelig deeg en voeg het daarna samen tot een samenhangend deeg. 
Verspreid dit over een bakblik van ongeveer 35x20 cm en bak de bodem ongeveer 20 minuten op 200 graden (totdat deze begint te kleuren). Laat de bodem volledig afkoelen voordat de bavarois erover mag. 

Verwarm de helft van de melk en los hierin de oploskoffie en de cacao op. Voeg de rest van de melk toe en laat afkoelen. 
Klop in een hittebestendige kom de eierdooiers en 100 g kristalsuiker schuimig. Roer de mokka-melk erdoor. Plaats de kom op een pan boven de stoom van kokend water. Laat het geheel onder voortdurend roeren binden tot de dikte van vla. Week intussen de gelatineblaadjes in ruim koud water. Haal de kom van de pan met water. Knijp telkens een gelatineblaadje uit en los het op in de warme vla. Zet de kom als alle gelatine is opgelost in een bak met ijskoud water en roer tot de vla helemaal koud is en lobbig begint te worden. 
Klop 2,5 dl slagroom stevig met 25 g kristalsuiker. Meng de vla voorzichtig door de geklopte slagroom. Klop 2 eiwitten stijf. Meng eerst enkele lepels eiwit door de roomvla en spatel vervolgens de roomvla door de eiwitten. 
Smeer de bavarois over de bodem en laat deze een paar uur opstijven (liefst 6 uur)

Bereid de glanslaag door de room met de oploskoffie te verwarmen zodat deze net tegen kookpunt aanzit. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe en laat deze smelten in de room.
Smeer de chocolade voorzichtig over de bavarois uit zodat er een dun laagje op komt. Druk in de nog natte laag een paar mokkaboontjes ter garnering en laat de taart nog minimaal 1 uur afkoelen/opstijven in de koelkast.