Carlijn's kookboek

kruimelvlaai abrikozen

gistdeeg:

100 ml melk

2 el suiker

1 zakje gedroogde gist

200 g bloem

1 mespuntje zout

30 g boter

1  eidooier

Kruimeldeeg

100 g gewone suiker

125 g boter

175 g bloem

1 pot abrikozencompote, custard of appels

Gistdeeg: 

Verwarm de melk met de 2 el suiker totdat de suiker is opgelost. Laat de melk afkoelen tot ong 30 graden en voeg de gist toe. 

Meng de bloem met het zout, eigeel en boter en voeg hier het gist mengsel toe. 

Kneed het meel met de hand of machine totdat het zacht is en niet meer plakt. 

Verwarm de oven voor tot 50 graden en laat het deeg in een met bloem bestuivde kom en los plastic folie erop rijzen voor een half uur (de oven alleen voorverwarmen, niet aan laten). 

kruimeldeeg: 

Meng ondertussen de bloem, suiker, kaneel en vanille suiker samen. Voeg de boter in kleine stukjes toe en knijp deze in het meel/suiker mengsel kapot totdat je een kruimelig deeg hebt. Zet in de koelkast om te rusten

Kneed het gistdeeg nog kort door en rol het vervolgens uit tot een dunnelap te grote van de vlaaivorm. 

Beboter de vlaaivorm en leg het deeg er voorzichtig in. Rol met een deegroller de randjes eraf. Prik wat gaatjes in de bodem

Strooi de vulling erin, bijvoorbeeld  2 kleine potten abrikozen compote, 2 appels in kleine stukjes met kaneel en krenten of zelf gemaakte custard. 

Strooi hierover de kruimels zodat de taart royaal bedekt is. De rand van het gistdeeg mag wel uitsteken. 

Bak in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 30 minuten.