appel tarte tatin met rode wijn
6 zure appels (goudreinet of granny smith), De appels krimpen, dus mag best veel zijn
5 dl. rode wijn
250 gr. suiker
50 gr. boter
1 tl. kaneelpoeder
sap van een halve citroen
1 taartbodem bladerdeeg (rond, Jumbo)
zure room
Voorbereiding
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in plakjes. Kook de wijn in tot ca. 1 deciliter.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de appels in een kom met het kaneel en het citroensap en meng dit goed.
Laat een eetlepel boter smelten. Voeg de suiker toe en laat op een laag pitje tot een lichte caramel vormen. Blus scheutje voor scheutje af met de warme! ingekookte wijn. Doe de rest van de boter erbij, dan de appels en roer dit goed doorelkaar. Stort in de platte bakvorm en dek af met bladerdeeg, laat de randen over de vorm hangen. Bak het 30 minuten in de oven.
Laat de tarte tartin afkoelen en keer het daarna om op een schaal of bord of zo.
Serveertips
Serveer met of bestrijk met zure room.