Carlijn's kookboek

appel tarte tatin met rode wijn

6 zure appels (goudreinet of granny smith), De appels krimpen, dus mag best veel zijn

5 dl. rode wijn

250 gr. suiker

50 gr. boter

1 tl. kaneelpoeder

sap van een halve citroen

1 taartbodem bladerdeeg (rond, Jumbo) 

zure room

 

Voorbereiding

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in plakjes. Kook de wijn in tot ca. 1 deciliter.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de appels in een kom met het kaneel en het citroensap en meng dit goed.

 

Laat een eetlepel  boter smelten. Voeg de suiker toe en laat op een laag pitje tot een lichte caramel vormen. Blus scheutje voor scheutje af met de warme! ingekookte wijn. Doe de rest van de boter erbij, dan de appels en roer dit goed doorelkaar. Stort in de platte bakvorm en dek af met bladerdeeg, laat de randen over de vorm hangen. Bak het 30 minuten in de oven.

Laat de tarte tartin afkoelen en keer het daarna om op een schaal of bord of zo.

Serveertips

Serveer met of bestrijk met zure room.