Appeltaart
360 (240) gram bloem
270 (180) gram boter
180 (120) gram suiker
1 ei
500 gram zure appels (Goud renet, granny smith)
50 gram suiker
60 gram amandelen met vlies
60 gram krenten
evt citroensap (als de appels niet zuur genoeg zijn en tegen het verkleuren)
1 eetlepel kaneel
evt beetje abrikozenjam
Bekleed een springvorm van 26 cm met bakpapier of vet deze in.
Kneed boter, margarine, bloem, suiker en 3/4 los geklopt ei tot een soepel deeg
Rol 3/4 van het deeg uit tot ong 1/2 cm dikke plak en bekleed hiermee de bakvorm (bodem en wanden).
Snij de appels in blokjes en meng dit met de krenten, amandelen, kaneel, suiker, citroensap. Proef en voeg eventueel nog suiker/kaneel/citroen toe.
Vul de taart met het appelmengsel.
Sluit de taart af met het deeg door middel van een raster van ong 1 cm brede slierten.
Vouw evt de rand nog iets naar binnen over het raster en bestrijk de taart met de rest van het losgeklopte ei
Zet in een oven van 160 graden voor ong 1 uur.
Laat de kaart een beetje afkoelen en bestrijk hem daarna nog met wat abrikozen jam gemend met wat water om hem nog meer te laten glanzen