Carlijn's kookboek

mokka schuimtaart

 Schuimbodem  Banketbakkersroom    Nougatine  Mokka-creme
 150 g amandelmeel  1  vanillestokje  100 g suiker  500 g boter
 4 eiwitten (150gr)    500 ml melk  100 g hazelnoten    120 g poedersuiker
 300 g suiker  4  eidooiers    4 zakjes oplos espresso
   150 g suiker    cacao poeder
   2 el bloem    
       

Schuimbodem 

Verwarm de oven voor op 100 ºC.

Mix het eiwit met de helft van de suiker schuimig. Voeg beetje bij beetje de resterende suiker toe tot er stijve pieken ontstaan. Spatel het amandelmeel door het eiwit en verdeel over 2 spuitzakken. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en teken er cirkels van circa 24 cm doorsnee op. Spuit het eiwit op de cirkels en roer glad met een paletmes. Droog het schuim circa 4 uur in de oven.

 

Banketbakkersroom 

Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en breng de melk, merg en het lege stokje aan de kook. Meng de eidooiers met de suiker en roer de bloem erdoor. Schenk de hete melk bij de eidooiers, roer goed door en schenk terug in de pan. Gaar al roerende op laag vuur. Verwijder het vanillestokje en laat de room afkoelen.

 

Nougatine

Karamelliseer de suiker en meng de hazelnoten erdoor. Lepel de hazelnoten op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze afkoelen. Houd 8 hazelnoten apart en maal de rest tot nougatine.

 

Mokkacrème 

Draai de boter met de poedersuiker, espresso en cacaopoeder naar smaak/kleur luchtig. Roer de banketbakkersroom beetje bij beetje door de boter. 

 

Taart

Spuit de mokkacrème op een schuimbodem en strijk uit met een paletmes. Herhaal dit en twee keer. Strijk de mokkacrème op de bovenkant egaal uit en besmeer de zijkant van de taart. Laat de taart een half uur opstijven in de koelkast en druk voorzichtig de nougatine tegen de zijkant van de taart. Spuit rozetten slagroom op de taart en leg op elke rozet een gekaramelliseerde hazelnoot. Bestuif de taart met cacaopoeder.