Carlijn's kookboek

appelkruimel plaatkoek

400 gram boter

500 gram bruine basterd suiker

250 gram havermout

500 gram zelfrijzend bakmeel

3 grote appels (goureinet)

Citroensap

Kaneel naar smaak, denk 5 el ong

evt Amandelen ong 20 stuks

 

bekleed de bakplaat en verwarm de oven voor op 175 graden.

Smelt zachtjes 400 gram boter in een grote pan. Roer daar 500 gram bruine basterdsuiker en vervolgens 250 gram havermout doorheen en tenslotte 500 gram zelfrijzend bakmeel. Op deze manier krijg je een flinke hoeveelheid kruimeldeeg (1650 gram) (goed mengen is genoeg, kneden is niet nodig). Verspreid 1000 gram van het kruimeldeeg over de bakplaat  (37x30cm) druk het goed aan. (kleiner kan ook, maar dan worden ze dikker/hoger)

Snij nu 3 knotsen van appels in schijfjes (of 6 kleinere) en verdeel dit over de koek (doe citroensap over de appel om deze iets zuurder te maken en voorkomen dat hij bruin wordt). Strooi hierover royaal kaneel.

Verkruimel tenslotte het laatste deel van het deeg over de appels. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de koek in ruim 40 min. goed 'droog' bakken. Neem de plaat uit de oven en laat op de plaat afkoelen. Met een pizzames kunnen ze het beste in stukken gesneden worden.