Carlijn's kookboek

Witlofsalade

 twee stronkjes witlof, in plakjes gesneden (die dan uiteenvallen in reepjes, wel eerst even het "kontje" eruit halen), een appel in stukjes, een tomaat in stukjes, en een sinaasappel in halve partjes. Er hoeft alleen wat slaolie doorheen. (NB: die appel wordt, aan lucht blootgesteld, gauw bruin. Als u hem door die olie husselt, gebeurt dat niet.) En reepjes kaas passen er ook goed in, evenals uitgebakken spekblokjes.

Dat kunt u ook heel goed als hoofdbestandddeel gebruiken. Daartoe hebt u ongeveer 500 gram witlof nodig, en een paar appels. Begin met het sausje (gewoon slasaus plus olie, en een beetje peper). Snij de witlof in stukjes (eerst het harde stukje onderaan verwijderen), en roer die direct door de saus, anders worden ze bruin. Schil de appels, snij ze in stukjes en roer ze ook direct door de saus, om dezelfde reden. Voor het kleureffect kunt u en nog stukjes sinaasappel of mandarijn doorheen scheppen, maar echt nodig is dat niet.

 

Als het budget het toelaat kunt u ook olijfolie of, nog luxer, notenolie gebruiken. Het komt de smaak zeker ten goede. Essentieel is het niet.