Carlijn's kookboek

bietentaart met geitenkaas

Ep 13 Carly and Tresne: Beetroot Tart with Goat's Cheese Mousse and Balsamic Reduction

Ingredienten

Salade: 180 gram baby rucola

Salade: 3 tsp citroensap en 3 tsp olijfolie

Balsamico reductie: 750ml balsamico azijn

Balsamico reductie: 187.5ml honing

deeg: 300g bloem

deeg: 150g margarine

deeg: 1 tsp thijm blaadjes

geitenkaas mousse: 375g zachte roomkaas

geitenkaas mousse: 150g verkruimelde geitenkaas

geitenkaas mousse: 2 tsp gelatine

Rode bieten vulling: 600g rode bieten, geschild en gehalveerd

Rode bieten vulling: 45g ongezouten boter

Rode bieten vulling: 3 rode uien, dun gesneden

Rode bieten vulling: 90ml balsamico azijn

Rode bieten vulling: 3 tsp thijm

Rode bieten vulling: 1 tbs basterdsuiker

 

1. maak de balsamico reductie; voeg de 750 ml basamico azijn met de 187.5 ml honing samen in een kleine pan en laat op medium vuur de honing smelten. Verlaag het vuur en reduceer tot 2 cups in ong 20 minuten onder regelmatig roeren. 

2. Voor het deeg; Voor de ingredienten voor het deeg en een mespunt zout samen in blender en laat blenden tot een kruimel. Voeg 50 ml koud water toe en blender tot het een geheel is. Maak een platte bol en plaats dit in plastic folie en plaatst in de koelkast voor 30 minuten.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel het deeg in 6 bollen en vul 6 pasteischaaltje. Vul de taartjes met taartvulling (bonen) en bak voor 10 minuten. Verwijder de vulling en bak nog 5 minuten of totdat de basis droog is.

3. Geitenkaas mousse: Week de gelatine in koud water. Klop de roomkaas totdat deze luchtig is, voeg de geitenkaas toe en klop totdat ze samengevoegd zijn. Laat de gelatine met aanhanged water smelten in een kleine sauspan. Laat het 10 minuut afkoelen en klop de kaas door de gelatine heen. Lepel het op 6 hoopjes en laat ong 45 minuten afkoelen in de koelkast totdat het opgestijfd is.

4. Rode bieten vulling: Plaats de bieten met koud water op medium vuur en breng het aan de kook. Laat 20 minuten op laag vuur koken totdat de bieten zacht zijn. Laat ze uitlekken en laat afkoelen. Schil de bieten en rasp het grof.
Verhit de boter en 1,5 eetlepel olijfolie en bak de uien in 20 minuten gaar. Voeg de overige ingredienten toe (inclusief de bieten) en kook nog voor 5 minuten. Maak op smaak met zout en peper en vul de deegbodems (serveer ze warm)

5. Sla: Voeg de rucola, olie en citroensap samen in een kom en breng op smaak met zout en peper. 

Plaats op een bord een taartje en leg hierop de mousse. Plaats een handje van de sla en druppel de balsamico dressing over het bord.