Carlijn's kookboek

Varkensbraadstuk

stuk varkensschouder van ong 2 kg met bot en vel.

Voor de marinade

2 eetlepels honding

2 eetlepels worcestershire saus

2 theelepels gerookte paprika (poeder?)

2 eetlepels olijfolie

1 knoflook (heel geplet)

Veel verse thijm

Veel verse rozemarijn

2 grote snufjes zout (+extra zout om huid in te smeren)

1 groot snuf peper

(330ml American pale ale (bier, vol caramel achtig...)) -> Cola?

 

Leg het varkensvlees met de huidkant naar boven, maak ondiepe sneetjes in de huid en vet (niet in het vlees) ong 1 cm van elkaar af. Dep de huid droog met keukenpapier en smeer wat zout erop.

Leg het varkensvlees met huidkant naar beneden, mix alle ingredienten samen voor de marinade en smeer de vleeskant hiermee in. Draai het varkensvlees om en laat een nacht lang marineren.

Ongeveer 6,5 uur voor het hoofdgerecht: Verwarm de oven voor op 225 graden. Dep de huidzijde nog een keer goed droog en smeer in met zout en olijfolie. Plaats het varkensvlees met de huidzijde naar boven in een ovenschaal en plaats dit in de oven voor 30 minuten. Zodra de huid begint te verkleuren en krokant is zet je de oven omlaag naar 100 graden en bedek je het vlees met 2 lagen aluminiumfolie. Zet het vlees terug in de oven voor 4.5 uur. Haal het folie eraf en zet het nog een uur in de oven staan op 100 graden

Plaats het vlees voorzichtig op een houtenplank en en bedek het met aluminiumfolie om te rusten. Schep het vet wat op het vleesvocht drijft eraf. Voeg 600 ml kokend water toe en roer de vastgeplakte restjes los. Laat het sap indikken (schenk evt over in een pan die op het vuur kan) en als er een mooi jus is ontstaan haal je hem door een zeef.