Carlijn's kookboek

Deep pan pizza brood

1 zakje van 7 g droge gist
550 g patent bloem, plus extra bloem om te bestuiven
olijfolie
1 paprika
100 gram champignons
Blik ananas (4 schijven)
Salami 50 gram
Dik plak ham 50 gram
400 gram gesneden tomaten uit blik
italiaanse kruiden
120 g belegen cheddar of Goudse kaas

 

Meng de gist met 300 ml lauw water, laat 2 minuten staan en doe het water met 500 g van het meel en een flinke snuf zeezout in een grote kom. Meng alles goed en kneed (min 15 minuten) er op een met meel bestoven werkvlak een zacht en elastisch deeg van. Wrijf het licht in met olie, leg het terug in de kom, dek het af met een vochtige theedoek en laat het 1 uur op een warme plek rijzen, of tot het volume is verdubbeld.

Snij de paprika, champignons, salami en ham in kleine blokjes. Roerbak deze ongeveer 5 minuten met een beetje olie. Voeg hierna de tomaten uit blik toe, samen met de italiaanse kruiden en zout en peper naar smaak. Laat dit 10 minuten koken totdat er een gebonden saus ontstaat. Snij ondertussen de ananas in stukjes en laat deze uitlekken. Voeg de uitgelekte ananas toe aan de tomaten saus en laat een beetje afkoelen.

Verwarm de oven tot de hoogste stand voor (240 °C/gasovenstand 9). Vet een ovenbestendige koekenpan met antiaanbaklaag, springvorm van 30 cm of een braadslede van 25 x 35 cm licht in met olie, en druk het deeg er zo in dat het hele oppervlak bedekt is. Spreid het tomatenmengsel op het deeg uit, maar laat rondom een rand van 2 cm vrij. Strooi de kaas erover en laat het deeg nog een keer tot het dubbele volume rijzen. Bak de pizza 25 minuten onder in de oven van 180 graden, of tot het deeg goudbruin en krokant is, en de kaas heerlijk gesmolten.