Carlijn's kookboek

spareribs

1 l kippenbouillon

150 g ui grof gesneden

25 g suiker

100 g ketjap manis

2 tenen knoflook grof gehakt

7,5 g sambal batjak -> cayenne peper

1 kg spareribs

25 ml whiskey

2 el honing

2 el sweet chilisaus

4 stk gemalen kruidnagel

5 g mosterdpoeder

Peper en zout naar smaak

 

Breng in een ruime pan de bouillon met de ui, de suiker, de ketjap, de knoflook en de sambal aan de kook en laat 20 minuten koken. Voeg spareribs toe en breng weer aan de kook.

Draai het vuur laag. Gaar de spareribs zachtjes 75 min.; de bouillon mag niet meer koken. Neem de pan van het vuur en laat de spareribs in de bouillon afkoelen.

Meng voor de marinade de whisky met de honing, chilisaus, de kruidnagel en de mosterdpoeder. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Rooster de spareribs in de oven. Verwarm de oven voor op 225 ºC. Smeer de spareribs in met de marinade en rooster de ribbetjes 5 min. Verlaag de oventemperatuur naar 200 ºC. Smeer het vlees opnieuw in met de marinade en rooster weer 5 min. Verlaag de oventemperatuur naar 175 ºC. Smeer het vlees voor een laatste keer in met de marinade en rooster nog 5 min.