Carlijn's kookboek

Eiersaus

9 eieren (Per persoon 2 eieren, + op totaal 1 extra.)

80 gram meel

80 gram boter

1 L. melk (of 1⁄2 L. melk + 1⁄2L. water)

kruiden

1 uitje

600 gram Aardappelen (150 gr. p.p.)

900 gram Spinazie (diepvries)

 

Kook de eieren hard.

Schil de aardappelen en kook ze.

Het is handig om de spinazie zo’n 4 uur van te voren uit de vries voor te laten dooien. Proberen zoveel mogelijk water er uit knijpen.

Spinazie in blokjes snijden en volgens voorschrift in de magnetron verwarmen. 

Zet een grote hapjes pan op het vuur.

Snij de boter in blokjes en doe dit in de hapjes pan. 

Vuur lager.

Snij het uitje in stukjes en bak deze voor zonder dat de boter bruin/zwart wordt.

Doe de gezeefde meel erbij.

Roeren, tot beide ingrediënten in elkaar zijn op gegaan.

Zet het vuur laag en schenk er kleine beetjes melk bij terwijl je constant roert. 

Gebruik eventueel een garde.

Als de melk en het boter/meel mengsel vermengd is de vlam wat hoger totdat het mengsel kookt. Wel blijven roeren.

Als kruiden kan er cayenne (=scherp!), (ui), maggi, kerrie, knoflook, paprika, nootmuskaat door.

Zout een theelepel per 350 ml melk.

Proeven en als de saus goed proeft, 

De hard gekookte eieren pellen en in blokjes snijden en door de roe.

Peterselie erover en nog een minuutje doorpruttelen op een laag vuur.

Serveer met spinazie en aardappelen of puree eventueel met wat kaas erdoor.