Carlijn's kookboek

Roerbakschotel rundvlees, paddestoelen en bonen

2 el donkere sojasaus

2 el chinese rijstwijn of sherry

2 tl maizena

2 tl sesamolie

225 gram mager rundvlees (bieflap of biefstuk bv)

6 gedroogde shiitake

1 1/2 el gepekelde zwarte bonen

4 el olijfolie

4 teentjes knoflook in dunne reepjes

2,5 cm verse gember in dunne reepjes

200 gram champignons 

1 bos lente uitjes in reepjes

200 gram sperziebonen of broccoli

evt rode peper als garnering

 

Meng in een grote kom de helft van de sojasaus helft rijstwijn en helft maizena en alle sesamolie met 1 el koud water tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper

Snijd het vlees in reepjes van 5 mm dik. Leg de reepjes in de maizena mengsel en wrijf het in het vlees en laat 30 minuten marineren

Giet ondertussen kokend water over de gedroogde shiitake en laat 25 minuten weken, giet af en bewaar 3 el weekvocht. Verwijder de steeltjes en gooi deze weg, snijd de hoedjes in tweeen.

Pureer de gepelde zwarte bonen. Meng in een andere kom de rest van maizena sojasaus en rijstwijn

Verhit de olie in een wok en roerbak het vlees 30-45 sec tot het bruin is, leg het apart op een bord. Giet een beetje olie uit de pan (laat ca 3 el erin).

Voeg de knoflook en de knoflook toe in de wok en roerbak 1 min, voeg vervolgens de paddestoelen toe en roerbak 2 min. Voeg op een paar eetlepels na de bosui toe, voeg ook de zwarte bonen toe en roerbak 1-2 min. Voeg het vlees, het weekvocht toe en het maizenapapje toe en laat sudderen tot de saus indikt. Serveer met de broccoli of sperziebonen en bestrooi met de achtergehouden bosui en evt rode peper.