Carlijn's kookboek

Voor het deeg
500 gr bloem
300 ml melk, lauwwarm
25 gr verse gist (of 8 gram droge gist)
50 gr boter, op kamertemperatuur
25 gr basterdsuiker
10 gr zout

 

Los de verse gist op in een klein beetje van de lauwe melk. Kneed van alle ingrediënten voor het deeg een goed soepel en afgekneed deeg. Voeg de boter in etappes toe.

Verdeel het deeg in 15 stukjes en bol ze glad op. Leg ze op een deegkleedje en dek ze af met plasticfolie. Laat de bolletjes 20 minuten rijzen.

Sla de bolletjes plat zodat de lucht eruit is en bol ze vervolgens nogmaals glad op. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei of melk. Laat 80 minuten rijzen in een warme en vochtige ruimte.

Verwarm de oven voor op 250 °C. Zet de bakplaat in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 240 °C. Bak de bolletjes 8-12 minuten. Bestrijk de bolletjes na het bakken met de geklaarde boter en laat ze afkoelen op een rooster.