Carlijn's kookboek

Benodigdheden voor ongeveer 36 bitterballen:

Roux:
80 gram boter
100 gram bloem
250 gram melk
250 ml. runderbouillon
250 gram zacht “draadjesvlees”  of vlees naar eigen smaak
6 gram gelatine (3 blaadjes)
peper/zout/cayennepeper/tabasco?
1-2 eetlepels peterselie (naar eigen inzicht)

Buitenkant:
5 eiwitten
10 gram bloem
paneermeel

Week de vellen gelatine in water.
Smelt de boter in een pan met een dikke bodem.
Laat de boter kort bruisen en voeg dan de bloem toe en roer 1-2 minuten goed door. 
Giet nu steeds een klein beetje bouillon en melk toe en roer de roux goed door.
Proef je roux: als het niet meer melig smaakt en glanst, is het klaar.
Voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe.
Voeg het vlees toe en breng het geheel op smaak met het peper, cayennepeper, eventueel wat tabasco en de peterselie.
Laat de ragout een nacht in de koelkast afkoelen.

Zet 3 schalen klaar, 1 met de bloem, 1 met de eidooiers en 1 met de paneermeel.
Haal met een ijsbolletjes-tang een balletje uit de roux.
Rol hem eerst door de bloem. Vorm nu een nette ronde bal van de roux (de meel zorgt ervoor dat de roux niet aan je handen blijft plakken)
Rol nu de bal door het eiwit en vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit eventueel voor een dikkere korst.
De bitterbal kan nu ingevroren worden of gebakken

 

Verwarm je friteuse voor op 180 graden.
Bak ze ongeveer ontdooid 4 minuten en bevroren 8? minuten

 

 

http://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/2015/12/bitterballen-maken-html/